Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-добрите му приятели е братът на основателя на "Гугъл"

12-годишен влиза на финансовите пазари и печели първите си $1000

Съпругата му е на път да го догони с друга хай-тех компания

Младият български милиардер Влад Тенев е идвал поне веднъж в страната с приятели, преди да се ожени. Това съобщи пред "168 часа" чичо му Пламен Трифонов. Той е първи братовчед на бащата на Влад - Стоян Тенев.

Семейството им отива на работа в САЩ в началото на демокрацията. Според Трифонов първо заминава таткото Стоян, а след това и съпругата с малкия Влад. По това време бъдещият милиардер е едва 4-годишен.

В момента Стоян Тенев е един от топекспертите на Световната банка,

наблюдаващ Китай.

Той е старши мениджър в институцията и отговаря за операциите по развитие във финансовия и частния сектор. Преди да заеме този пост, той е икономист, отговарящ за района на Източна Азия и Пасифика в Международната финансова корпорация - част от групата на Световната банка.

Участвал е в решаването на азиатската финансова криза, свързана с общи инвестиции на поделения на Световната банка в размер на 2 млрд. долара.

Бащата Стоян Тенев се дипломира през 1993 г. като икономист във Варненския университет и защитава докторат в Университета в Мериленд. За постижението си по-късно той казва: "Това наистина бе събитие, което промени живота ми".

Самият той е

автор на много книги, свързани с Китай

Някои са посветени на реформите, други на държавното управление и финансите.

"Той е един от най-добрите специалисти, макар че не обича да говори за себе си, много е скромен", казва братовчед му Пламен Трифонов.

"168 часа" опита да се свърже със Стоян Тенев по всички възможни канали, но до редакционното приключване на броя нямаше резултат.

Съпругата на Стоян Тенев също от години работи в Световната банка.

Въпреки високите си позиции двамата не са загубили връзката си с България.

"Идват си всяка година и

поне за няколко часа се виждаме

със Стоян", щастлив разказва Пламен Трифонов.

На въпрос дали Влад може да говори български, Пламен казва: "Сигурен съм, че знае, защото вкъщи си говорят на български."

"Влад учеше в Щатите", допълва чичо му.

Още 12-годишен будният младеж

решава да се пробва на финансовите пазари и печели 1000 долара. Вероятно това предопределя и по-нататъшната му съдба. По-късно той завършва математика в престижния Станфордски университет, а факултетът се оказва нещо като

люпилня за младите техномилиардери

на САЩ.

Веднага след Станфорд, през 2013 г. заедно с приятеля си от университета Байджу Бат заминават за Ню Йорк. Месеци наред пишат алгоритми и търсят варианти как да предложт по-добро и по-различно приложение за търговия с криптовалути. Когато проектът им е готов, основават компанията "РобинХуд". Целта на младежите е в нея да няма такси - както

Робинхуд взимал от богатите, за да дава на бедните,

така и Влад и приятелят му доброволно се лишават от таксите в полза на клиентите си.

Идеята на Влад е, че младите също трябва да могат да инвестират през мобилните си телефони. Но ако човек е под 20 години и иска да вложи 100 долара на финансовите пазари, таксите се оказват спирачка. Разходите по всяка сделка са между 5 и 7 долара и той и Бат решават да се лишат от тях. Целта им е да привлекат младите и тийнейджърите на пазара на акции и криптовалути. И очевидно успяват, защото средната възраст на потребителите на "Робин Худ" е 29 години.

Всъщност именно тази политика на приложението да се откаже от таксите в полза на клиентите принуди постепенно и останалите му конкуренти да ги намалят.

Още с представянето си хай-тек компанията предизвиква фурор, събирайки 176 млн. долара начален капитал, а малко по-късно пазарната й капитализация вече е над 360 млн. долара. Инвеститори в нея са известни имена като актьора

Аштън Кътчър, Джаред Лето, Снуп Дог, Джон Леджънд

и др.

"Искаме да демократизираме американската финансова система", амбициозно заявяват те. И са на път да успеят. До момента имат над 4 млн. потребители, ежемесечно им спестяват по 200 млн. долара, а стойността на стартъпа се оценява поне на стойност между 5,6 и 6 млрд. долара. Затова "Форбс" нарежда Влад сред най-младите милиардери

с богатство от поне 1 млрд. долара

"Може ли баща му да не се гордее с това момче - пита пред "168 часа" чичо му Пламен Трифонов. - Абсолютно сам е постигнал всичко. Без никакви протекции, без вмешателства."

Неотдавна младият българин влезе в класацията на "Най-креативните хора в бизнеса", където по определени критерии влизат само най-влиятелните хора в световен мащаб.

Влад може да се гордее и с друга ранглиста - "30 под 30". В нея участват само млади основатели на перспективен бизнес, които вече са се справили с предизвикателства от световен мащаб.

Три години след основаването в "Робин Худ" там отвориха шампанското, за да отпразнуват

75-милиардната транзакция,

което ги изстреля буквално до най-големите им конкуренти на пазара.

Стойността на компанията стремглаво се покачи и по други причини - мобилното приложение е суперлесно за потребителите и всеки без никаква подготовка може да се включи на финансовите пазари с няколко клика.

Доскоро на "Уолстрийт" имаха доста съмнения около съдбата на "Робин Худ", тъй като стремежът й да бъде безплатна поставяше доста въпроси. Както бе в началото с "Фейсбук".

Въпросът с финансирането обаче лесно бе решен. Влад и партньорът му пуснаха "златен пакет" за клиенти, които срещу

10 долара месечен абонамент

могат да търгуват колкото искат и каквито искат обеми акции и криптовалути.

Притокът на свежи капитали моментално покачи стойността на техноимперията и както казват анализаторите - пред нея вече е само небето.

"Скоро не съм чувал нищо за Влад, особено откакто се ожени и си има детенце. Знам само, че съпругата му има частна спешна помощ", казва пред "168 часа" чичо му Пламен Трифонов.

С жена си Селина се срещат също в Станфордския университет. Вероятно с помощта и на Влад тя също участва във високотехнологична компания, която осигурява спешна медицинска помощ в момента на възникването на необходимостта. Основната част от услугата е онлайн видеовръзка между пациента и доктора.

Според "Техкрънч" Селина е физик, с докторска степен по радиология.

Когато стойността на компанията достига 10 млн. долара, Влад щастлив публикува в профила си колко се гордее със своята "брилянтна съпруга".

С какво се занимава най-добрият приятел на семейството и брат на основателя на "Гугъл", четете в хартиеното издание. 

Влад е горд със Селина, която също като него има технологична компания, която бързо влезе в Топ 9 на американските стартъпи.
Влад е горд със Селина, която също като него има технологична компания, която бързо влезе в Топ 9 на американските стартъпи.
Стоян Тенев (вляво) е старши икономист в Световната банка и един от най-добрите специалисти по Китай.
Стоян Тенев (вляво) е старши икономист в Световната банка и един от най-добрите специалисти по Китай.
Веднага след завършването на Станфордския университет през 2013 г. Влад и приятеля му Бат създават платформата “Робин Худ”.
Веднага след завършването на Станфордския университет през 2013 г. Влад и приятеля му Бат създават платформата “Робин Худ”.
През 2017 г. на Влад и Селина им се ражда дъщеричката Нора.
През 2017 г. на Влад и Селина им се ражда дъщеричката Нора.